از طریق منوی جستجو مطلب مورد نظر خود در وبلاگ را به سرعت پیدا کنید
نکات حقوقی ثبت دامین برای استارت آپ و فروشگاه اینترنتی
هرگز دامین خود را بدون در نظر گرفتن نکات حقوقی ثبت نکنید
سرفصلهای مطلب
در راه اندازی یک کسب و کار برخی نکات در ابتدای مسیر ساده جلوه مینمایند در حالی که هرگونه ساده انگاری و بی توجهی یا اقدام در خصوص آن بدون در نظر گرفتن نکات حقوقی میتواند منجر به تبعات جبران ناپذیری شود.
یکی از این قبیل مسائل فرآیند انتخاب دامنه سایت میباشد که nدر ظاهر فرآیند راحت و چچند دقیقه ای به نظر میرسد در حالی که نکات حقوقی زیادی دارد که بدون در نظر گرفتن آنها هرگونه اقدامی در این خصوص ممکن است منجر به شکست شود.
در ابتدای فرآیند انتخاب دامنه چنین به نظر میرسد که بنیانگذاران یک کسب و کار در خصوص انتخاب آن به توافق رسیده و در خصوص اینکه آیا قبلاً این نام به وسیله کسی ثبت شده یا خیر استعلام نموده و در نهایت آن را برمیگزینند. این کار میتواند به سادگی با ابزار Whois دامین با قابلیت معرفی پسوند و نام های مشابه هم پیشنهاد داده می شود
در حالی که این امر به سادگیای که ذکر شد نیست و نکات حقوقی زیادی در آن وجود دارد. حتی اگر شما یک ایده ناب برای انتخاب عنوان دامنه داشته باشید و حتی اگر مطمئن باشید که براساس آن بازار خوبی پیدا خواهید کرد، با این حال به لحاظ حقوقی صد درصد ایمن نخواهید بود. در اینجا در صدد هستیم تا به برخی از مهمترین نکات حقوقیای که لازم است در این فرآیند مورد نظر قرار بگیرد اشاره نماییم. لازم است این نکات به لحاظ اهمیت سر لوحه اقدامات شما قرار بگیرند، چه دامنه آماده ثبت و ارائه باشد و چه نباشد.
نقض علائم تجاری در انتخاب نام دامنه
یکی از مهمترین ریسکهای حقوقی در ارتباط با انتخاب دامنه احتمال نقض علامت تجاری و یا عناوین تجاری میباشد. حتی اگر دامنهای آماده خرید و ثبت باشد، باز هم این احتمال وجود دارد که سابقاً تجاری شده باشد. به عنوان مثال ممکن است بنیانگذاران یک کسب و کاری دامنه ای را انتخاب نمایند که قبلاً تجاری شده باشد ولی امکان خرید و ثبت آن وجود داشته باشد. در این وضعیت این احتمال وجود دارد که صاحبان علامت تجاری سابق دعوی حقوقی علیه کسب و کار جدید طرح کند و بتواند داور یا قاضی را متقاعد نماید که انتخاب دامنه ممکن است باعث سردرگمی مشتریان در تشخیص و انتخاب کیفیت و خدمات هر یک از کسب و کارها شود.
چه راهی برای جلوگیری از نقض علائم تجاری وجود دارد؟
بهترین راه حل برای جلوگیری از به وجود آمدن چنین وضعیتی این است که بنیانگذاران هر کسب و کاری قبل از انتخاب و سرمایه گذاری بر روی دامنه از این امر اطمینان حاصل نمایند که سابقاً چنین دامنهای به واسطه سایر کسب و کارها تجاری شده است یا خیر. از این رو کسبوکار های ایرانی با مراجعه به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور میتوانند نام تجاری مورد نظر خود بررسی نمایند تا از ثبت بودن یا نبودن آن مطلع گردند.
در واقع زمانی که قانون حمایت از علائم تجاری وجود داشته باشد، صاحبان کسب و کاری که دامنهای را برای کسب و کار خود برمیگزینند این حق برای آنها به وجود میآید که در خصوص استفاده از عنوان مذکور یا عناوین شبیه به آن حق طرح دعوی و چالش علیه دیگران را دارند تا بتوانند در این خصوص مطالباتی داشته باشند.
مراحل ثبت برند (علامت تجاری) چیست؟
به عنوان مثال در یکی از پروندههای مشهور داوری فردی در بنگلادش دامنه Bestshopvac.net را به ثبت رساند و کارخانه مشهور vacuum دعوی را علیه این فرد با ادعای اینکه آن فرد بدون اجازه با عنوان تجاری Shop-vac اقدام به فروش این برند از طریق وب سایت خود نموده است. در این دعوی به آن فرد اجازه داده شد که همچنان از دامنه مورد نظر خود استفاده نماید زیرا از نظر داور رسیدگی کننده این عنوان تجاری سازی نشده و اصطلاح Vac به صورت رایج برای Vacuum به کار می رود. حال حتی با فرض اینکه نظیر چنین دعوایی برای فرد موفقیتی هم حاصل شود با این حال وارد پروسه دعاوی حقوقی شده و لازم است برای دفاع از خود و دامنه سایت مورد نظر خود هزینه کند.
اگر دامنه شما سابقاً توسط کسی ثبت شده باشد چه کار باید کرد؟
آن چه مسلم است این است که این امکان برای صاحبان کسب و کار و اشخاص وجود دارد که بتوانند دامنه مرتبط با کسب و کار خود را انتخاب و آن را ثبت نمایند. با این حال در خصوص ثبت دامنه توسط یک کسب و کار یا شخص و حقوق و آثار مترتب بر آن وضعیت بعد از ثبت هیچ قاعده خاصی وجود ندارد و بعضاً زمانی که صاحبان یک کسب و کار اقدام به ثبت دامنه با اهداف تجاری مینمایند باز هم این امکان وجود دارد که عنوان مذکور یا عناوین مشابه آن مجدداً توسط شخص یا گروهی دیگر مورد استفاده قرار بگیرد با این حال همانطور که در بند قبل نیز اشاره شد ممکن است از طرف گروهی که زودتر اقدام به ثبت دامنه نمودهاند دعوایی علیه گروه دیگر صورت بگیرد و حتی در فرض آنکه گروه اخیر موفق نیز بشوند باز هم هزینههایی برای آنها و کسب و کارشان به همراه خواهد داشت.
انتخاب دامنه مستلزم برنامه دقیقی است
همانطور که در بندهای قبلی نیز اشاره شد، ثبت دامنه به همان میزان که در ابتدا ساده به نظر میرسد فرآیند ساده و راحتی نیست و در این راستا لازم است تفکر هوشمندانه و برنامه ریزی دقیقی به کار گرفته شود تا دامنه مورد نظر یک کسب و کار خریداری شده و به ثبت برسد و در نهایت آن دامنه تجاری شود. فرآیندی که از هرگونه مشکلات بعدی اعم از اینکه آن دامنه قبلاً تجاری سازی شده باشد و نقض حقوق کسب و کار دیگر باشد، جلوگیری نماید. با برنامه ریزی دقیق و بهرهمندی از نکات ضروری حقوقی در این زمینه این امکان وجود دارد که شما به دامنه مورد نظر خود جهت راه اندازی کسب و کار یا وبسایت شخصی خود به درستی دست پیدا کنید.
در این راستا پیشنهاد می شود برای دفاع از برند خود قبل از ثبت آن دقت کافی را داشته باشید و ردص روت ایجاد مشکل حتما با کمک گرفتن از یک تیم حقوقی مجرب مسائل را به شکل قانونی پیگیری نمائید